Přístupnost webových stránek – nová legislativa 2019

Jistě jste zaznamenali (ti, kterých se problém týká), že v České republice byla přijata úprava zákona o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací ve veřejném sektoru. Pravidla přístupnosti platí pro nově vznikající weby od 23. září 2019, pro již funkční www stránky jsou pravidla závazná od 23. září 2020.

O co se jedná?

Dle zákona č. 99/2019 Sb. by měly být internetové stránky určitých subjektů přístupnější zejména pro osoby se zdravotním postižením, ale také například osobám staršího věku. Přístupností se myslí, že nezávisle na tom, zda návštěvník při procházení stránky bude využívat klasické zobrazení, některou z asistivních technologií či specializovaných programů, tak bude moci efektivně pracovat ze stránkou a bude mít dostupný její obsah. Např. obrázky budou mít nastaven alternativní popisek, videa budou obsahovat titulky, odkazy budou srozumitelné apod. Bližší informace týkající se daného zákona naleznete zde https://www.mvcr.cz/clanek/pristupnost-internetovych-stranek-a-mobilnich-aplikaci.aspx .

Co dělat, pokud se vás přístupnost týká

V případě, že se Vás tento zákon týká a budete potřebovat v našem redakčním systému upravit stránky, kontaktujte nás na podpora@banan.cz. Zhodnotíme, jakým způsobem lze váš web upravit a pokud se naskytne problém, připravíme úplně nový vzhled odpovídající Zákonu č. 99/2019 Sb. Případně můžete místo úpravy stávajícího webu zvolit rovnou vytvoření nového vzhledu s ohledem na tento zákon. Doporučujeme také před tímto krokem přejít na tarif Bez starosti (zaslat požadavek na podpora@banan.cz), v rámci kterého bude provedena revize zdarma.

Webhosting bez starosti nabízí v ceně optimalizaci pro vyhledávače (Seznam, Google), profesionální webové stránky (včetně grafiky na míru) a kompletní správu obsahu (servis a plnění). Bližší informace zde https://www.banan.cz/webhosting .

Veškeré dotazy a objednávky s Vámi vyřeší naše technická podpora : podpora@banan.cz nebo +420 608 611 883.

Naše řešení pro přístupnost webových stránek