Zmizet z vyhledávačů? Nemožné?!

Děláme to už automaticky. Nový kolega na pracovišti, nový obchodní partner, nový soused, nový objekt zájmu našich dětí – googlujeme. Ne vždy jsme ale s tím, co najdeme, spokojeni. A důvodem nemusí být zrovna kriminální minulost, i když právě ta trápí napravené hříšníky nejčastěji. Co a jak dělat, když váš email po vygooglování najede třeba u výsledků vyhledávání SM seznamky?  Jak zmizet z vyhledávačů? 

Digitální zapomnění? Vedou k němu dvě cesty

1.  První z nich je cesta rozumné domluvy. Dotyčný se může obrátit na konkrétního vydavatele, majitele, správce webových stránek, které tuto informaci „vystavují“ na síti a požádat ho o její odstranění. V tomto případě ale záleží pouze na úsudku druhé strany, zda žádosti o odstranění informace z webu vyhoví.

2.  Další možností je obrátit se přímo na vyhledávače. Ty již více než rok mají totiž povinnost posuzovat žádosti o odstranění odkazů na webové adresy, které obsahují citlivé a nepravdivé informace. Největší internetový vyhledávač z 280 tisíc žádostí ale většinu zamítl.

Čísla, čísla, čísla

„Celkový počet webových adres, které společnost posuzovala z hlediska odstranění, byl více než 1 milion. Skoro 60 procent z toho zamítla,“ přiblížil americký vyhledávač ve své zprávě Transparency report. Nejvíc žádostí přišlo z Francie, Německa a Velké Británie. Nejčastěji neuspěli Bulhaři, Portugalci, Maďaři nebo Italové. Google zamítl přes 70 procent jejich žádostí. A ani Češi zrovna úspěšní nebyli. Od loňského května chtěli smazat odkazy k více než 12,5 tisícům webových adres. Internetová společnost vyhověla asi jen ve třetině případů.

Stalo se to i vám?

Google již dříve pro Deník.cz zveřejnil několik konkrétních případů z evropských zemí, kdy žádosti vyhověl. „Jedna žena podala žádost o odstranění několik desítek let starého článku o vraždě jejího manžela, který obsahoval její jméno. Ze seznamu výsledků vyhledávání jsme odstranili odkaz na stránku, který se objevoval po zadání jejího jména," přiblížil pro server Štěpán Soukeník z tiskového centra Google ČR případ z Itálie. Uspěla také žena z Německa. „Od jedné oběti znásilnění jsme dostali žádost o odstranění odkazu na zpravodajský článek o tomto zločinu. Ze seznamu výsledků vyhledávání jsme odstranili odkaz na stránku, který se objevoval po zadání jména této osoby," dodal Soukeník.

Velmi malou šanci mají ale podle serveru Deník.cz naopak ti, kteří se něčeho dopustili. „Jeden uživatel nás požádal o odstranění odkazů na internetové články pojednávající o jeho propuštění z důvodu sexuálního obtěžování na pracovišti. Příslušné stránky jsme z výsledků vyhledávání neodstranili. Další uživatel nám zaslal několik žádostí o odstranění dvaceti odkazů na nedávné články o jeho zatčení za finanční podvody spáchané v rámci výkonu zaměstnání. Příslušné stránky jsme z výsledků vyhledávání neodstranili," doplnil Soukeník, který přidal i další případ.

„Jeden bývalý duchovní nás požádal o odstranění dvou odkazů na články o vyšetřování obvinění ze sexuálního zneužívání, ke kterému mělo docházet v době, kdy vykonával kněžskou službu. Příslušné stránky jsme z výsledků vyhledávání neodstranili," uzavřel Soukeník.

Kde hledat pomoc?

Průlomovým rozhodnutím v případě digitálního zapomnění se stal rozsudek soudního dvora Evropské unie z května loňského roku. Zazněl v případu muže ze Španělska, který si u soudu stěžoval, že ho výsledky vyhledávání uváděly jako dlužníka. Přitom závazky splatil. Evropský soud dal Gonzálezovi loni v květnu zapravdu a odkazy na nepravdivé informace musely být odstraněny.